Hoelang is het geleden dat je zelf achttien werd? En weet je nog wat je toen moest regelen? Grote kans dat er inmiddels al heel wat zaken zijn veranderd. Opvoeden is meer dan je kind veilig, fysiek en mentaal gezond ‘afleveren’. De financiële opvoeding hoort er ook bij. Van het geven van de eerste zakcentjes tot gesprekken over veilig bankieren en het bijhouden van inkomsten en uitgaven. Van het delen van ervaringen tot het op een veilige manier zelf laten vallen en opstaan. En die begeleiding is misschien nog niet voltooid als ze achttien worden. Het is wel een mooi moment om je samen voor te bereiden op de volwassen toekomst.
“Mam, ik heb haarconditioner gekocht, heel fijn en goed spul, ik moest het hebben voor mijn droge haar. Ik stuur je ff een tikkie van twintig euro, oké?” Dat, of een van de vele varianten op ‘puber stuurt Tikkie’ zijn allemaal momenten om in gesprek te gaan over financiën. “Haarspul van twintig euro? Hebben we iets afgesproken over die aankoop of over terugbetaling? Is dit product echt nodig of heb je je ergens ‘in laten fluencen’?” Elke dag biedt voldoende aanknopingspunten om het over geld te hebben. Vanaf het eerste zakgeld tot het kopen van frikandelbroodjes en drinken op school. Elke verjaardag als de enveloppen hun intrede doen. Bij elke uitgave. Opvoeden is praten, maar ook vooral voorleven. Goed voorbeeld doet goed volgen. Als je je kinderen, op leeftijdsniveau, vanzelfsprekend ook financieel opvoedt, zijn er zo vlak voor de achttiende verjaardag nog genoeg vragen die om antwoord schreeuwen.
Zelf regelen geeft goed gevoel
Want naast de financiële zaken en het regelen van de zorgverzekering, komt er meer op ze af. Wist je dat je kind vanaf zijn achttiende zeggenschap heeft over orgaandonatie? En heb je het aan de keukentafel al eens gehad over het stemrecht? Om maar een paar dingen te noemen. Hoe zit het eigenlijk met de studie, studiefinanciering en DUO? En is het slim om in te schrijven bij de woningbouw? Wat verandert er voor de Belastingdienst eigenlijk? Als je het zo op een rijtje zet, moet je waarschijnlijk zelf ook goed nadenken en misschien wel op zoek gaan naar de antwoorden. Niets mis mee natuurlijk! Neem je kind vooral mee in de zoektocht, dat is leerzamer dan alles voorkauwen. En kijk vooral of er bij jou in de buurt voor de bijna-volwassenen een informatiebijeenkomst is. Want uiteindelijk geeft niets zo’n volwassen gevoel als zelf zaken regelen!